Izvještaj s okruglog stola

U Centru biblijskih istraživanja Biblijskog instituta u Zagrebu održan je 10. lipnja 2019. okrugli stol na temu „Capetownski iskaz o predanju u suvremenom hrvatskom kontekstu“.

Dokument Capetownski iskaz o predanju usvojen je na trećem Lausannskom kongresu za evangelizaciju svijeta (Cape Town, 16. – 25. listopad 2010.), koji je okupio 4200 evanđeoskih vođa iz 198 zemalja s ciljem izazivanja globalne Crkve da bude svjedok Isusa Krista i cjelokupnog njegovog učenja – u svakom narodu, u svim sferama društva, te u svijetu ideja. Dokument Capetownski iskaz o predanju nadovezuje se na povijesne dokumente svjetskog evanđeoskog kršćanstva Lausannski zavjet (https://hrcak.srce.hr/29406) i Manilski proglas (https://hrcak.srce.hr/29407).

Stanko Jambrek, predsjednik ETD, dao je uvod u dokument i svjetsko evanđeosko kršćanstvo te je vodio raspravu. U stručnom izlaganju teme sudjelovali su Ervin Budiselić, Nenad Kovačević, Greg Thellman, Mario Kushner i Eric Maroney. Izlaganja su obuhvatila prvi dio Capetownskog iskaza o predanju koji izriče biblijska uvjerenja i naglašava ljubav prema Bogu Ocu, Sinu i Svetome Duhu te ljubav prema Riječi Božjoj, njegovu svijetu, narodu i misiji. Izlaganjima i raspravom nastojalo se iz znanstvene, pastoralne, evangelizacijske i misijske perspektive promišljati o sadržajima Svetoga pisma koje ističe dokument te iz lokalnog hrvatskog konteksta doprinijeti rastu i duhovnom napretku globalnog evanđeoskog kršćanstva.